20 Nisan 2009 Pazartesi
zaman:
14:00
|
yazete.com adlı haber sitesi kuran ve sitenin başyazarı olan Necati Şaşmaz, yazarlığı sevmiş; yaşadıklarını yazılarına aktaracağını anlatıyor: “Eleştirilere karşı bizim de sesimiz olsun istedik. ‘Şiddet’ eleştirileri yapıştırılmak istenen bir damga. Aksiyon sahneleri, güzelliklerin gölgesi olmamalı.”
Kurtlar Vadisi kısa bir ara vermişti diziyi hiç bitirme noktasına geldiniz mi?
Türkiye’ye krizin geldiği, Kurtlar Vadisi’nin yayından kalkmasıyla anlaşılmıştı. Bugüne kadar diziyi bitirme düşüncemiz olmadı, sadece konsept değişikliklerimiz oldu. Bizde hikaye bitmez. Türkiye’nin hikayesi devam ettikçe bizim de hikayemiz devam edecektir.
Dizinin konusu her zaman Türkiye gündemiyle paralel gidiyor, şu anda da Ergenekon’u anlatıyorsunuz... “İskender Büyük” karakterinin Veli Küçük olduğu söyleniyor... Doğru mu?
Kurtlar Vadisi yalın halindeyken mafyayı anlatıyordu. Mafyayı anlatırken de “Şu şuna benziyor, bunu buna benziyor” deniliyordu. Kurtlar Vadisi Pusu’nun içerisinde de dış mihrapların yönlendirilmesiyle oluşan güç odakları olan köklü aileler vardı. O aile “Bu mu, şu mu” diye tartışmalar olmuştu. Polat için “Abdullah Çatlı mı?” diyorlardı. “Avrupa’daki Çakal mı, 007 mi?”... Birçok karakteri birleştirip senaristlerimiz bir şey yazıyor. Nasıl geçmişte, hikayelerde bir şeyler anlatılırken aslandı, tavşandı, kurttu, tilkiydi diye örneklendiyse günümüzde de Polat’ın, İskender’in, Ömer Baba’nın hepsinin sembolize ettiği değerler var.
İskender Büyük karakteri çok ilgi gördü...
Çok iyi oynuyor Musa Uzunlar abi, inanılmaz güzel oynuyor. Aynı şekilde Muro’yu oynayan Mustafa Üstündağ kardeşim de çok iyi oynadı. O yüzden çok sevildiler.
Peki siz en çok hangi karakteri seviyorsunuz?
Emin Olcay’ın canlandırdığı Ömer Baba’yı seviyorum. Verdiği öğütler çok anlamlı. Dizinin alt metni onda gizli gibi hissediyorum. Onun varlığı manevi bir hava katıyor. Polat’ın yönünü çizmesinde çok faydalı oluyor.
Nedir Ömer Baba’yı sevmenize neden olan?
İnsanların yıkıldıkları anlarda, vermiş olduğu destekler çok önemli. Aşkın daha üstün olduğunu, aşk için her şeyin göze alınması gerektiğini anlatıyor. Tam bir bilge kişilik. Memati uyuştucu bağımlılığıyla savaşırken Ömer Baba’nın çok güzel yönlendirmeleri vardı. Polat evlendirilirken, Elif’i unutamadığını görünce “Sevgiler yer değiştirir, yeni ufuklara yelken açabilirsin” dedi. Bu görüşleri ben de benimsiyorum.
Polat, annesi istediği için evlendi
Çok eleştiri de alıyorsunuz... “Şiddeti körüklüyor, gençlere kötü örnek” oluyor gibi eleştirileri duyunca ne düşünüyorsunuz? Hiç “Acaba kötü örnek olur muyuz, bu sahnelere azaltsak mı?” gibi şeyler düşünüyor musunuz?
Güzel şeylerin izlenebilmesi için araya aksiyon sahneleri koymamız gerekiyor. Bu her senaryo matematiğinde vardır. Bu aksiyonlar aslında gösterilmek istenen şeyin gölgesi olmamalı. Bazı kişiler bizi damgaladı. Bu anlamda şiddet diye bahsedilen kelimeyi ağzıma almam bile.
İnsanlar çocuklarının adı Polat ve Memati olarak değiştirmek için mahkemeye başvuruyor... Bu kadar örnek alınmak, bu sorumluluk yormuyor mu?
Bazen yoruyor ama ben halimden memnunum. En azından kötü örnek olmamaya çalışan bir insan olduğum için buradayım. Aynı konumda olup bunu önemsemeyen biri de olabilirdim. Özen gösteriyorum.
Başka bir rolde nasıl oynarım diye merak ediyor musunuz?
Onu hep beraber göreceğiz... Dizi bittikten sonra isterim. Yaşınız yeter mi bilmiyorum (gülüyor). Filmde kendi sesimi kullanmak istiyorum. Filmde oynarsam kendi sesimle oynayacağım. İnsanların aşina olduğu da bir ses var. Onu etkilememek lazım. Başka bir rolü çok güzel canlandıracağım ve o söylenen, gizli gizli bana yapıştırılmaya çalışılan “O sadece Polat’ı oynar” durumunu hem kendime hem başkalarına göstereceğim inşallah.
Polat evlendi... Hayranlar tarafından nasıl karşılandı?
Dizi müdavimleri tarafından pek eleştiri olmadı... Polat hayranlarına gelince onlar Elif’i bile istemedi. Polat işine gücüne baksın istiyorlar. Polat’ın anne vasiyetini yerine getirmesi söz konusuydu. Uzun süre sonra sevmesi, Ömer Baba’nın da onu yönlendirmesi, “Aile ortamı senin için daha iyi olur” demesi, annesinin son dileği olma ihtimali neticesinde evlendi.
Sesimizi duyurmak için haber sitesi kurduk
Neden haber sitesi kurdunuz?
Bunun çıkış nedeni şiddet veya ona benzer eleştirilerin üzerimize yapıştırılmasıdır. Ömer Lütfi Mete bu yapıştırmaların bizi tanımayan insanların yapabileceğini söyledikten sonra “Kendinizi, sesinizi duyuracağınız bir mecranız olsun” demişti. Tam hazırlık içindeyken Ömer Bey rahatsızlık geçirdi. Bu süreçte de bu isteğimiz yarıda kalmasın düşüncesiyle, yazete.com adlı bir site kurduk. O sitede ben yazarlık yapıyorum.
Önceden yazı yazar mıydınız, yazmakla aranız nasıl?
Şiir yazardım. Küçük bazı hikayeler karalamışlığım vardır. Ama ilk defa köşe yazarlığı yapıyorum. Sevdim, alışacağım galiba. 30 bin kişi tıklıyor günde. Binlerce yorum geliyor.
Habere bakış açınız nedir?
Kimseyi rencide etmeden, kişilere hakaret etmeden, övgüyü ve yergiyi kişiler üzerinden değil fikri üzerinden konuşacağız diye niyetliyiz.
Yazdıklarıma yaşanmışlıklarımı katmak isterim. Gündemle ilgili de yazmak isterim ama bunun için şu an müsait değilim. Ara ara yazılarımı yetiştiremezsem, şiirlerimi koymayı düşünüyorum.
Nasıl şiirler yazıyorsunuz?
Mecazi aşk, ilahi aşk anlatımları... Kendimce algıladığım iç çekişmeler, duygusal çelişkiler, gel-gitler, hayaller, küskünlükler, kavgalar, kendimle kavgalarım, kendimle barışmalarım, birçok şey... Çoğu gençlikte yazdığım şeyler.
Yazete hep internette mi kalacak?
Medya sektörüne girişimiz sadece internet üzerinden. Yazılı basın düşünmüyorum.
Magazin haberleri nasıl olacak?
Haberleri birkaç kez süzgeçten geçirilecek, rencide olabilecek kişiyle mutlaka kontak kurulup gerçek öğrenilecek, gerektiğinde, atlamak bile olsa haberi koymamak gerekiyor diye düşünüyorum.
Polat’ın insani yönlerini görmeye başladık. Peki sizi ne zaman göreceğiz? Kendinizi çok fazla saklıyorsunuz...
Aslında saklamıyorum ama çok açık gezemiyorum. Her şeyimi medyanın, insanların gözü önünde yaşamak zorunda değilim. Çünkü ben özelimi özel yaşamak isterim.
Medya tarafına da geçince yumuşama olmaz mı?
Benim için olmaz. Çünkü özelim özgürlüğümdür.
Çocukken robot yapardım, mucit olmak isterdim
Çocukken oyuncu olmayı istemiş miydiniz?
Hayır hiç istememiştim.
Ne olmak isterdiniz?
Mucit olmak isterdim... Ben ilkokuldayken, robotlar falan yapmaya çalışırdım. İçerisine pil, makine koyalım da nasıl yürütelim, kol mekanizması nasıl çalışır diye enteresan şeylerim vardı. 13 yaşındayken uçak maketi yapmıştım. Sanayi çarşılarında gezip bir motor almış, yaptığım plastik uçağa takmıştım. 50 metre onu uçurmayı başarmıştım. Çok heyecanlanmıştım.
Anne, babanız izleyince ne diyorlar?
Severek seyrediyorlar, iki kardeş Raci ve ben; biri yazıyor, biri oynuyor... Bazen Raci’ye “Yine ne işkenceler yaptırmışsın çocuğa” dediklerine şahit olurum (gülüyor). O sahnelerin ne zorluklarla çekildiklerini bildikleri için üzüldüklerini bilirim.
Dayak yediğinizde üzülüyorlar mı?
Hayır, çünkü teknik olarak aslında dayak yemediğimi biliyorlar. Onu babaannem çok yapar (Gülüyor): “Ah nasıl kıydılar oğluma. Yapamadın mı, bir tane de sen vursaydın! O orada ne yapıyor, niye seni kurtarmaya gelmiyor?” diye takıldığı da olur bana.
“Obama’nın suikast meselesini neden bilemediniz?” dediler
“Dizinin gündemle paralel gitmesi tesadüf değil... Gündemi okuyup, sembolize edip, bir şekilde yerleştiriyorlar. Bazen gelecekte muhtemel olarak gördüğünüz olaylar gerçekleşebilir, bazen de tam tersiyle gerçekleşebilir. Bu senaristlerin öngörüsüne kalmış. Bazen tahmin ediyorlar, çıkıyor. Bazen de çıkmıyor. Mesela geçenlerde ‘Obama’nın suikast meselesini senaristler neden kaçırdı?’ dendi. Demek o da olabiliyor.”
Ömer Baba kimdir?
Necati Şaşmaz’ın en sevdiği karakter olan Ömer Baba dizide öğütler veriyor, kahramanların hayatlarıyla ilgili kararlar almalarında yardımcı oluyor. Ali’nin üvey babası da olan Ömer Baba aslında bir müezzin. Eşi Nazife ile yaşıyor, ebru sanatı ile ilgileniyor, ney üflüyor. Yaşadığı her türlü olumsuzluğu hoşgörü ve teslimiyetle kabul etmeyi öğretiyor. Ömer Baba’nın gerçekte kimi sembolize ettiğine ilişkin iki söylenti var. Biri Ömer Baba’nın Fethullah Gülen olduğu; diğeri ise Necati Şaşmaz’ın Kadirî tarikatı lideri olan babası Abdülkâdir Şaşmaz olduğu. Diğer tartışılan karakter ise Veli Küçük’ü sembolize ettiği söylenen İskender Büyük...
Vatan / Beril Özcan
Gönderen
Admin
Etiketler:
kurtlar vadisi,
kurtlar vadisi pusu,
necati şaşmaz,
polat alemdar
0 yorum:
Yorum Gönder