19 Mayıs 2009 Salı zaman: 07:44 |  


Özellikle solcu entellektüeller tarafından sık sık eleştirilen ‘Kurtlar Vadisi’ne Taraf gazetesinin köşe yazarlarından bu kez övgü geldi.

Yayınlanmaya başlandığı günden bu yana sert eleştirilere maruz kalan ‘Kurtlar Vadisi’ dizisi, bütün eleştirilere rağmen yayınlandığı gecenin rating şampiyonluğuna ambargo koymaya devam ediyor. Diziye yapılan eleştirilerin başında ‘aşırı şiddet içermesi’ ve ‘gençleri mafyaya özendirmek’ gibi suçlamalar yer alıyor. Ancak Taraf gazetesinin köşe yazarları Önder Aytaç ve Emre Uslu, bugünkü köşe yazılarında ‘Kurtlar Vadisi’ni övdüler.

ÖNCE OKUYUCUYU UYARDILAR
Taraf gazetesinin yayın çizgisini ve yayın politikasını bilen okuyucuların şaşırmaması için önce bir açıklama yapan Taraf yazarları, ‘Kurtlar Vadisi’ni neden övdüklerini şöyle açıkladılar:

“Çete haberlerinin manşetlere çıktığı bir dönemde, hele de Taraf’ta, Kurtlar Vadisi adlı mafya dizisine övgü yazısı yazmanın cesaret gerektirdiğinin farkındayız. Bu dizi hakkında yapılan eleştirilerin temel dayanağı “gençleri mafya olmaya özendiriyor.” Yaklaşımının da bilincindeyiz. Biz de bu dizinin mafyacılık ve organize suça özendirme olasılığı bulunduğuna inanıyoruz. Ancak bu dizinin tek başına, gençleri mafyanın karanlık dünyasına ittiği iddiası da abartılı bir yorum olur…

… Bu güne kadar Kurtlar Vadisi hakkında binlerce değerlendirme yazıldı ve bunların büyük bir çoğunluğu da diziyi olumsuzlayan anlatımlardı. Biz ise bu dizinin özellikle son dönemlerde Türk demokrasisine karşı girişilen operasyonların önlenmesinde oldukça yararlı bir işlevinin olduğuna inanıyoruz.

SAĞCILARI DA KUŞKUCU YAPTI
Susurluk kazasının arkasından ortaya dökülen mafyatik ilişkiler zinciri, eğitimli ve daha çok sosyal demokrat kesimlerin mafya-güvelik örgütü ilişkilerini anlamalarında büyük etki yarattı. Ancak Susurluk’ta ortaya çıkan çete üyelerinin genellikle sağ siyasetin içinden gelen kişiler olması nedeniyle susurluk haberleri, toplumun çoğunluğunu oluşturan sağ ve özellikle de ülkücü-islamcı kesimelerde derinlemesine bir kuşkuculuk yaratmadı. Hatta bu kesimlerde çeteleri mağdur görme ve onlara yandaş olma bile başlamıştı.

İşte bu düşüncüler Kurtlar Vadisi dizisiyle kırıldı. Bu dizi eğitim seviyesi düşük sıradan yurttaşa, olağanmış gibi görünen olayların arasında bile “Mutlaka bir bit yeniği vardır” şüpheciliğini öğretti.

ERGENEKON’U KURTLAR VADİSİ’NDEN ÖĞRENDİK
Bu durumuyla bütünüyle olumlayan bireylerin varlığı da elbette mevcut. Ancak özellikle Cumhuriyet mitingleri, 27 Nisan bildirisi, Sauna, Atabeyler, Şemdinli, Rahip Cinayeti, Hrant Dink ve Ergenekon gibi operasyonların verileri; Kurtlar Vadisi dizisiyle birlikte yeniden ve daha da doğru bir şekilde okunmaya başlandı. Kurtlar Vadisi dizisinde portreleştirilen ilişkiler geniş kitlelere ulaştı. Bunlarla polisin yaptığı operasyonlar öylesine örtüştü ki sıradan yurttaşlar bile tam bir derin (sığ) devlet uzmanı oluverdi. Cumhuriyet mitinglerinin bir darbe çalışması olduğu, Kürt sorununda hem PKK’nın hem de bazı derin kesimlerin aynı eksen üzerinde buluştukları görüşünün halk arasında halk arasında yaygınlaşmasının en önemli aracı, Kurtlar Vadisi ve benzeri diziler oldu. Böylece aslında liberallerin gördüğü ve sağlıklı okuduğu olaylarına ardında derin devlet arama geleneği, halk arasında da yaygınlaşmaya başladı.

Çevremizde diziyi izleyen sıradan yurttaşlar, Ergenekon operasyonundan sonra bize şunu söylemekteler: “Hiç şaşırmadık!” “Bir de Kurtlar Vadisi’ni eleştiriyoruz. Adamlar gerçekleri öyle güzel anlatıyorlar ki, bunlar ortaya çıkınca hiç şaşırmıyorum. Sanki bunları önceden biliyormuşum gibi oluyor.” Bu yorum bir büyük gazetenin okuyucu yorumları bölümünden alındı. Ergenekon haberleri ile ilgili benzeri yorumların çokluğu, bize Kurtlar Vadisi’nin yaptığı toplumu bilinçlendirme işinin hiç de azımsanmayacak bir güç olduğunu yeniden öğretti.

KURTLAR VADİSİ TERÖR NEDEN ENGELLENDİ?
Sahi Kurtlar Vadisi Terör dizisinin yayını neden engellenmeye çalışıldı. “ Fazla şiddet içerdiği için.” Argumanı çok inandırıcı gelmiyor. Bu diziyi hükümetin engellettiği söylemi ise hiç doğru değil. Yine Kurtlar Vadisi Pusu’da tatilden önce yönünü terör örgütüne çevirme sinyalleri vermişti. Polat ve adamlarının savaşı terör örgütüne yönelik olacaktı. Araya sürpriz bir tatil girdi ve nedense son bölümlerinde Polat ve adamları bir türlü terör örgütüne yönelemediler. Polat tatilden önceki bölümlerde “asıl devlet” ile görüşmeye gidiyordu ama nedense bir türlü onlarla görüşemedi. Yoksa “Asıl devlet” Kurtlar Vadisi’ne yine mi müdahale etti? Bu iddialar çok fantezi gibi gelebilir ama özellikle devletin içindeki “psikolojik hareket” birimlerinin TV yayıncılığı ve özellikle de toplumun geniş kitlelerince izlenen dizilerle yakından ilgilendiği bir dönemde bu konuları bir kere daha düşünmekte yarar var.

0 yorum:

Visit the Site
Add to Technorati Favorites TOPlist
kurtlar vadisi haberleri,kurtlar vadisi pusu haberleri,kurtlar vadisi resimleri,kurtlar vadisi pusu resimleri,dizi kurtlar vadisi,kurlarvadisi pusu,kurtlar pusu,kurtlar vadisi,kurtlar vadisi bolum,kurtlar vadisi com,kurtlar vadisi fragman,kurtlar vadisi indir,kurtlar vadisi izle,kurtlar vadisi müzikleri,kurtlar vadisi pusu,kurtlar vadisi pusu bölümleri,kurtlar vadisi pusu fragman,kurtlar vadisi pusu izle,kurtlar vadisi pusu müzikleri,kurtlar vadisi video,kurtlar vadisi videoları,kurtlar vadisi yeni,kurtlar vadısı,kurtlarvadisi,kurtlarvadisi com,kurtlarvadisi pusu com,polat alemdar,vadisi pusu,www kurtlar vadisi,www kurtlarvadisi,www kurtlarvadisi com